Zamieszczone przez sew1981
wyrównanie za utratę wartości pojazdu po naprawie
Zwiń
X
-
wyrównanie za utratę wartości pojazdu po naprawie
no właśnie, miałem kolizję, sprawca podpisał się pod zdarzeniem i będę umawiał się z rzeczoznawcą w ASO. Poczytałem forum w tym zakresie więc może jestem przeczulony i z nudów wysmarowałem sobie takie pismo. Powiedzcie czy jest sens i jakie mam szanse na pomyślne (dla mnie) zamknięcie sprawy:
Żądanie wyrównania wartości rynkowej po naprawie samochodu.
W wyniku kolizji (zgłoszenie HK xxx) w Samochodzie Skoda Octavia o przebiegu 5000km i wieku 2 miesięcy, który wcześniej nie uczestniczył w żadnym zdarzeniu drogowym, niewątpliwie został uszkodzony zderzak oraz zamykanie bagażnika co potwierdza sprawca zdarzenia oraz obecny stan pojazdu.
W Związku z powyższym mimo gwarancji naprawy pojazdu na oryginalnych częściach następuje utrata wartości pojazdu w wyniku tylko samej naprawy, tzn. wartość rynkowa pojazdu naprawianego po kolizji nigdy nie osiągnie wartości pojazdu gdyby naprawiany nie był a oryginalne części nigdy nie będą fabrycznie zamontowanymi - Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 12 października 2001 r., III CZP 57/2001.
Powyższe stanowisko potwierdzają dotychczasowe wyroki sądowe oraz przede wszystkim sam rynek wtórny. Oczekuję zatem wyrównania wartości rynkowej zgodnie z przysługującym mi prawem. Moje żądanie uwzględniając podobne zdarzenia na rynku opiewa na 10% wartości samochodu z dnia sprzed zdarzenia kolizji.
W przypadku braku niezwłocznej reakcji na żądanie sprawa zostanie skierowana na drogę sądową a Państwo obciążeni dodatkowo jej kosztami.
I jeszcze jedno pytanie. Właścicielem pojazdu teoretycznie jest leasing. Czy takie odszkodowanie należy się mi czy im? Chciałbym naprawić szkodę bezgotówkowo a należne mi jak psu buda pieniądze za utratę wartości wrzucić jako "przychód" dla mojej firmy.----===LPG Powered By GABOREK===---
-
-
Nie tedy droga i nie przez takie wertepy.
Po pierwsze kosztorys, wyliczenie wartosci pojazdu sprzed i po wypadku, uwzgledniajac "zly stan pojazdu"
Bo wybacz mi, ale to 10% to z d.... sobie wyczarowales i w TU jedyne co, to to wysmieja
Szanse to sa niewielkie, ale pismo mozna wysmarowac, pod warunkiem zrobienia tego, o czym mowilem wczesniej. Wyliczenie w audatexie czy jakims innym programie, kalkulator, obliczenie dokladnego spadku wartosci i wyslanie pisma, ze o taka a taka kwote w momencie sprzedazy pojazdu bedziesz stratny.
Reszta tak jak napisales.
P.S : Jednak takie pisma, to sie smaruje, jak pogiete sa podluznice, wywalone poduszki i nie ma szkody calkowitej. W przypadku walnietego zderzaka i lekko puknietej klapy przy nienaruszonej konstrukcji nosnej pojazdu ja bym sobie darowalByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodageneralnie możesz się spodziewać odpowiedzi, że auto zostało naprawione zgodnie ze sztuką itd, itp i w związku z tym nie straciło na wartości, więc możesz od razu przygotować się na sądzenie.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Takie pisemko nie zrobi wrażenia na żadnym ubezpieczycielu. Jeśli już chcesz coś zdziałać to od razu możesz zlecić wykonanie takiego wyliczenia licencjonowanemu rzeczoznawcy. Po czymś takim czasami ubezpieczyciele wypłacają. Ja nie mam szczęście. Tydzień temu złożyłem pozew w sądzie przeciwko naszemu narodowemu ubezpieczycielowi. Liczę na nasz wymiar sprawiedliwości lub na ugodę po tym jak ubezpieczyciel otrzyma pozew.Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackspotJeśli już chcesz coś zdziałać to od razu możesz zlecić wykonanie takiego wyliczenia licencjonowanemu rzeczoznawcy.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez __kater__Właścicielem pojazdu teoretycznie jest leasing. Czy takie odszkodowanie należy się mi czy im?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
__kater__,
1. Tak jak koledzy napisali, najpierw zrób oględziny i napraw auto w ASO później będziesz wiedział co zostało wymienione/naprawione i możesz się zastanawiać nad pismem do TU. Dobrze jest to poprzeć oceną rzeczoznawcy, który wyliczy ci ewentualną utratę wartości auta.
2. Jeśli auto jest w leasingu, to prawnie niestety nie ty jesteś właścicielem pojazdu tylko firma leasingowa, ty go tylko użytkujesz. W związku z tym prawnie to każde odszkodowanie należy się leasingodawcy - zwróć uwagę, że chcąc naprawić auto musisz wystąpić do leasingodawcy po upoważnienie do naprawy. Z doświadczenia nie sądzę aby leasingodawcy chciało się przy takiej szkodzie, sądzić z TU. Odnośnie tego komu należy się tego typu odszkodowanie - powinieneś mieć to zapisane w umowie leasingowej lub ogólnych warunkach, jeśli nie jest to zapisane takie odszkodowanie należy się twojemu leasingodawcy.
Komentarz
-
-
Chwila chwila, ale sa dwa rodzaje leasingu i teraz przy leasingu kapitalowym pojazd jest wlasnoscia leasingobiorcy, a przy operacyjnym pojazd jest wlasnoscia leasingodawcy.
Takze nie odbiegajmy od tematu. Mysle ze __kater__ wie jaki leasing maByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez __kater__Właścicielem pojazdu teoretycznie jest leasing. Czy takie odszkodowanie należy się mi czy im?Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Re: wyrównanie za utratę wartości pojazdu po naprawie
Zamieszczone przez satootZamieszczone przez __kater__/.../z dnia z przed/.../
zmień 'z przed' na 'sprzed'.
http://www.sjp.pl/co/sprzed
strasznie mi wstyd :shock:----===LPG Powered By GABOREK===---
Komentarz
-
-
Poproś swojego leasingodawcę o zgodę na założenie sprawy w sądzie, o możliwość reprezentowania oraz o cesję praw do ewentualneg odszkodzowania itp. Bez problemu to dostaniesz. To standardowa procedura.
Druga rzecz na ktrórą zwróć uwagę szczególnie przy rozilczeniu gotówkowych jeśli jesteś płatnikim VAT to to na kogo bedzie zakład naprawiającyc wystawiał fakturę. W zgłoszeniu sprawy do ubezpieczyciela zanaczą się, ze jest się płatnikiem VAT (no bo inaczej kłamiemy). Niestety to małe pole oznacza, że faktura wystawiana jest na Twoją firmę a ubezpieczyciel przelewa tylko kwotę netto. Cały VAT z naprawy musisz zapłacic przy odbiorze auta. Później sobie go odliczysz tylko, że przy dużych kwotach i małych firmach to może trwać i rok a kasę trzeba wyłożyć od razu.
Zamieszczone przez misiek^wroNo wlasnie o to chodzi, zeby ow wyliczenia w audatexie byly od osoby, ktora ma licencje na ten programPowered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Do PZM-otu można się udać i zrobią wycenę itp. Taki dokument jest wiążący.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackspotChyba od osoby ktora ma stosowne uprawniania i jest licencjonowanym rzeczocnawcą. Sorki ale posiadanie licencji na oprogramwanie jeszcze tego prawa nie daje.
Ponadto wiadomym jest, ze ASO nam takiej wyceny nie ma co robic. Skoro __kater__ zglosil sie do mnie i pokazal juz, ze cos tam wie, to nie bede mu pisal oczywistego. Chlopak ma leb na karku, wykazal inicjatywe ze znajomosci prawa ( wiekszosc ludzi przychodzi, rozklada rece i pyta - co robic ) i procedur mniej wiecej, to chyba nie bede mu pisal, ze ubierz sie, wloz buty, zadzwon po rzeczoznawce z pzmotu, zeby zrobil Ci wycene samochodu sprzed i po wypadku uwgledniejac zly stan auta, wypoisazenie, rocznik, przebieg itd.
Wybaczcie ale posty typu - popraw ortografie, idz do rzeczoznawcy, a nie do byle kogo to moim zdaniem szukanie dziury w dupie majace na celu wykazac charakter piszacego albo po prostu nabicie sobie postow na forum.
Jest temat, jest problem i jest konkretny koles, ktory wie czego chce.
Skoro papierek, ktory sie ubiega ma byc papierkiem wiazacym ubezpieczyciela i dajacym mu niepodwazalne prawo do wyplaty odszkodowanie to oczywistym jest, ze Pan Zdzisiu czy Franek z ulicy badz dziupli 15/4a takiego papierka mu wystawic nie moga, tylko osoba, ktora ewentualnie bedzie dla sadu wiarygodna.
Tyle w temacie.
Jak ktos chce szukac dziury w dupie, to zawsze znajdzie :evil: :arrow: bo ona w koncu tam zawsze jest! :evil: :evil:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Re: wyrównanie za utratę wartości pojazdu po naprawie
Zamieszczone przez __kater__strasznie mi wstyd
To pośpiech często takie figle nam płata, sam popełniam błędy.
Smiałem Cię poprawić, by pismo do urzędu poszło prawidłowe.
Poprawiałem nie złośliwie, lecz by Ciebie źle nie postrzegali tam, gdzie pismo wysyłasz.
Nie martw się.
Komentarz
-
-
uuu czemu przelewa tylko kwotę netto? Z jakiej racji mam płacić podatek od szkody? Muszę to sprawdzić mimo że podatek odliczę tylko z kilkudniowego zysku nie podoba mi się...
Mam zamiar się rozliczyć bezgotówkowo bo takie mam warunki umowy więc niby jak mam przlewać komuś za sam podatek? - sam przelew jedynie wartości podatku podmiotowi innemu jak US jest sam w sobie niezgodny z prawem. Auto należy do leasingu a nie do mnie - niech sobie na leasing wystawią fakturę... Ja wolę zapłacić podatek do US niż go odliczyć. Na jego podstawie (średniej wysokości faktycznie przelanego VATu do US) mam wyliczaną zdolność kredytową - czemu mam być stratny...
[ Dodano: Pią 02 Sty, 09 14:43 ]
Zamieszczone przez blackspotze jest się płatnikiem VAT (no bo inaczej kłamiemy).
----===LPG Powered By GABOREK===---
Komentarz
-
-
__kater__, prosta sprawa, NAKAZUJESZ wystawic fakture ASO na ubezpieczalnie. W 100% omijasz VAty i inne Ty bierzesz tylko kopie.
Ewentualnie jesli rozliczasz sie gotowkowo, to dajesz im pismo z oswiadczeniem, ze owa faktura nie bedzie przez Ciebie ksiegowana, w zwiazku z czym domagasz sie zwrotu calej kwoty itd itp. Tj mowi kolega blackspot dowiedz sie, jak to jest w danej ubezpieczalni.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wro__kater__, prosta sprawa, NAKAZUJESZ wystawic fakture ASO na ubezpieczalnie. W 100% omijasz VAty i inne Ty bierzesz tylko kopie.
Ewentualnie jesli rozliczasz sie gotowkowo, to dajesz im pismo z oswiadczeniem, ze owa faktura nie bedzie przez Ciebie ksiegowana, w zwiazku z czym domagasz sie zwrotu calej kwoty itd itp. Tj mowi kolega blackspot dowiedz sie, jak to jest w danej ubezpieczalni.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112No mi się wydaję, że trochę źle mówisz.Faktura za naprawę powinna być wystawiona na właściciela pojazdu a nie na TU.Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
lukasz3112, wiem co mowie.
Prowadze wlasna dzialanosc, gdzie 5k VATU to ogromna kwota i faktura w moim przypadku byla w oryginale wyslana do TU. Ja dostalem tylko kopie jako dowod gwarancji na powloke lakiernicza.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
Komentarz